Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Demokrati & läsning - barn och unga med texten i fokus - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Demokrati & läsning - barn och unga med texten i fokus

Konferens

En jämlik skola är en grundpelare i svensk demokrati. Men nu växer ojämlikheten både inom utbildningsväsendet och vad gäller barn och ungas kunskaper i läsning. Vad betyder det för framtidens demokrati? Välkommen till konferens om läsning, barn och unga - med texten i fokus!

Stora skillnader i läskunnighet och läsförståelse råder i Sverige, beroende på var du bor och i vilken skola du går. Detsamma gäller tillgången till folkbibliotek och bemannade skolbibliotek. Och allt färre läser. Hur ska vi göra för att höja kunskapsnivån inom läsning? Och varför det viktigt ur ett demokratiperspektiv att barn och unga kan förstå och tolka text?

TALARE OCH MEDVERKANDE

Erik Fichtelius utredare nationell biblioteksstrategi, Eva Hultin Högskolan Dalarna, Tammi Gustafsson Nadel Skolverket, Anneli Jordahl författare och litteraturkritiker, Bagir Kwiek läsambassadör Statens Kulturråd, Johanna Lindbäck författare, Patrik Lundberg författare och journalist, Anna Lyngfelt Göteborgs universitet/ Högskolan Dalarna, Bengt-Göran Martinsson Linköpings universitet, Torbjörn Nilsson Malmö Stadsbibliotek, Olle Nordberg Uppsala universitet, Anna Nordenstam Göteborgs universitet, Christina Olin-Scheller Karlstad universitet, Sverker Sörlin Kungliga Tekniska Högskolan och Folkuniversitetet, Mia Österlund Åbo Akademi

NÄR: 26 oktober 2020 klockan 9.00-17.00
VAR: Pedagogen, Göteborgs universitet, Göteborg
HUR: Föreläsningar, panelsamtal, workshop och inspiration

OBS! I ENLIGHET MED GÖTEBORGS UNIVERSITETS RIKTLINJER UNDER RÅDANDE KRISLÄGE, UNDERSÖKER VI ALTERNATIVA MÖJLIGHETER ATT GENOMFÖRA KONFERENSEN. VID LÄTTADE RESTRIKTIONER GENOMFÖRS KONFERENSEN SOM PLANERAT PÅ PEDAGOGEN. VI ÅTERKOMMER MED INFORMATION.

KONFERENSEN ÄR KOSTNADSFRI, LUNCH INGÅR
Detaljerat program publiceras här inom kort.

ARRANGÖR

Göteborgs universitet: Jonsereds herrgård och Institutionen för didaktik och pedagogisk profession. I samverkan med Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen.


DELTAGANDE & INTRESSEANMÄLAN

Konferensen vänder sig till dig som är yrkesverksam eller utbildar dig inom bibliotek och skola, samt till övriga verksamma med inriktning på litteratur och läsning.

Konferensinbjudningar skickas ut till berörda grupper, och anmälan görs via angiven länk i inbjudan. Anmälan öppnar
1 maj. Sista anmälningsdatum är 11 oktober.


Saknar du inbjudan och är intresserad av att delta? Maila ditt intresse till jonseredsherrgard@gu.se tillsammans med information om din organisation, roll inom denna och engagemang på området.

---

OM PROJEKTET DEMOKRATI & LÄSNING

Konferensen ingår i projektet "Demokrati & läsning" som finansieras med bidrag från Stiftelsen Göteborgs Barnhus.

Tidigare Jonseredsseminarier i pågående projektfas: 18/2 2020 "Alla barn ska med - demokrati och läsning i teori & praktik".

Datum: 2020-10-26

Tid: 09:00 - 17:00

Kategorier: Lärande, Svenska, Litteraturvetenskap, Utbildning, Pedagogik och didaktik, Samhällsvetenskap, Barn- och ungdomsvetenskap, Barn- och ungdomskultur

Arrangör: Göteborgs universitet: Jonsereds herrgård & Institutionen för didaktik och pedagogisk profession. I samverkan med Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen

Plats: Pedagogen, Västra hamngatan 25

Avgift: Konstnadsfri. Lunch ingår.

Kontaktperson: Jonsereds herrgård

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?