Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

INSTÄLLT! VitKrit: Vit melankoli-gästföreläsning av Catrin Lundström

Seminarium

INSTÄLLT! VitKrit är ett seminarium för dekolonialitet inom humaniora och konst, vars övergripande syfte är att utgöra ett forum för humanvetenskaplig och konstnärlig forskning vid Göteborgs universitet som sätter dekolonialitet i fokus för sitt kunskapsintresse.

Vit melankoli-gästföreläsning av Catrin Lundström, docent i sociologi, REMESO, Linköpings universitet.

Den vita melankolin: en diagnos av en nation i kris

I valet 2010 kom det etnonationalistiska partiet Sverigedemokraterna in i riksdagen med 20 mandat. Inträdet i riksdagen väckte starka reaktioner och diskussionen kom i stor utsträckning att upptas av frågan om hur förekomsten av ett rasistiskt parti i Sveriges riksdag var möjligt, då det störde landets dittills exceptionella självbild och privilegierade ställning som mänsklighetens avantgarde, i framkant för antirasism, solidaritet och humanism, både i och utanför västvärlden.

Denna presentation syftar till att förstå den nuvarande situationen i Sverige utifrån ett kritiskt ras- och vithetsperspektiv, genom att närma sig dagens Sverige som en "vit nation i kris" i vilket det svenska samhället lider av en form av "vit melankoli". För att dekonstruera och förstå sorgen över det som gått förlorat inför framtiden, bidrar analysen med en historiserad redogörelse av tre huvudfaser i den svenska vithetshistorien: "Vit renhet"(1905-1968), "Vit solidaritet" (1968-2001) och "Vit melankoli", från 2001 och framåt.

Analysen tar också hänsyn till hur dessa tre nationella formeringar, dess hegemoniska vithetsformationer och rasgrammatiska regimer är inbördes sammanlänkade och hur de interagerar med olika köns- och klassrelationer, rasformationer och minoritetsdiskurser, samt de olika politiska ideologier och affektiva strukturer som karaktäriserar dessa tre perioder.

Öppen föreläsning, alla är välkomna!

Seminarieserien VitKrit är ett samarbete mellan institutionen för kulturvetenskaper, institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, institutionen för språk och litteraturer samt instiutionen för svenska språket vid Humanistiska fakulteten.

Datum: 2019-04-08

Tid: 17:15 - 19:00

Kategorier: Humaniora

Plats: Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori (FLoV)
Sal T219, Olof Wijksgatan 6

Kontaktperson: Tommaso Milani

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-02-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?