Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förenklade texter och vokabulärinlärning

Seminarium, Föreläsning

Seminariet är ett samarrangemang mellan franska forskarseminariet och forskningsområdet Språk och lärande vid institutionen för språk och litteraturer. Alla intresserade är välkomna! Seminariespråk: svenska.

För andraspråksinläraren är vokabulären central vad gäller alla språkliga färdigheter (höra, tala, läsa, skriva). Särskilt tydligt är sambandet mellan vokabulären och läsförståelsen. Att tillägna sig en rik vokabulär är därför avgörande för att bli duktig på sitt andraspråk.

Förenklade skönlitterära texter förs ibland fram som en bra möjlighet för andraspråksinläraren att - trots begränsad språkfärdighet - läsa extensivt på det främmande språket och därigenom indirekt lära sig nya ord. Några forskare menar till och med att extensivläsning av förenklade texter med ökad svårighetsgrad (på engelska så kallade graded readers) kan ta inläraren hela vägen fram till att bli kapabel att läsa autentisk modern skönlitteratur på det främmande språket. Andra forskare menar att detta är orealistiskt. I mitt bidrag vänder och vrider jag på data och argument som förts fram i debatten om extensivläsning och vokabulär. Jag redogör också för en pågående kvantitativ studie av vokabulären i en engelsk och en fransk serie förenklade texter.

Föreläsare: Mårten Ramnäs, GU

Datum: 2018-11-27

Tid: 15:00 - 17:00

Kategorier: Humaniora, Forskning, Lärande

Arrangör: institutionen för språk och litteraturer

Plats: Humanisten, Lundgrensgatan 1B, H818

Kontaktperson: Christina Lindqvist

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-02-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?