Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Namn i skrift

Konferens

Konferensen arrangeras av institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet och Institutet för språk och folkminnen i Göteborg och kommer att äga rum på Gamla Hovrätten, Olof Wijksgatan 6, Göteborg.

NORNA:s 48:e symposium


29-30 november 2018, Göteborgs universitet och Institutet för språk och folkminnen i Göteborg


"Oskar" - en modern runinskrift från Västergötland


Skriftstudier har fått allt större betydelse inom språk- och kulturvetenskap de senaste åren. Fältet har vidgats med frågeställningar som inte bara rör grafonomi och stavningsregler utan också skriftens medialitet, skrivpraxis och skriftens sociala dimension. Inom namnforskningen har skriftstudier inte i större utsträckning uppmärksammats som ett eget fält, även om det finns många studier som sysslar med skrivna namn och skriftrelaterade frågeställningar. Samtidigt finns det studier utanför den traditionella namnforskningen som undersöker skrivna namn ur flera av de ovan nämnda synvinklar.


Symposiet fokuserar på namn i skrift och erbjuder möjligheten att reflektera kring skriftens signifikans inom studiet av namn utifrån olika forskningsperspektiv.


Plenarföreläsare  • Johan Järlehed (Göteborgs universitet)

  • Damaris Nübling (Johannes Gutenberg-Universität Mainz)


Föredragsspråk


De nordiska språken och engelska. Konferensspråket är de nordiska språken.


Publikation


Vi planerar för en publikation av en konferensvolym, med peer review-granskning av de ingående bidragen. En inbjudan till att skriva i konferensvolymen kommer att skickas ut separat, efter konferensen.


Praktisk information


Praktisk information rörande organisatoriska ärenden kommer att finnas från januari 2018 på den här sidan.


Konferensen arrangeras av institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet och Institutet för språk och folkminnen i Göteborg och kommer att äga rum på Gamla Hovrätten, Olof Wijksgatan 6, Göteborg. 

Föreläsare: Johan Järlehed (Göteborgs universitet), Damaris Nübling (Johannes Gutenberg-Uiversität Mainz)

Datum & tid: 2018-11-29

Kategorier: Språk, Humaniora, Kulturstudier, Forskning

Arrangör: Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet och Institutet för språk och folkminnen i Göteborg

Plats: Gamla Hovrätten, Olof Wijksgatan 6

Evenemangslänk: Läs mer om Namn i skrift

Kontaktperson: Michelle Waldispühl

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-02-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?