Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om undertextning och undertextarens "röst"

Seminarium, Föreläsning

Gästföreläsning inom forskningsområdet Språk och förmedling vid institutionen för språk och litteraturer. Alla intresserade är välkomna!

Denna föreläsning kommer att behandla både undertextning i allmänhet och undertextarens "röst" i synnerhet - hur en undertextare skapar en ny och unik text i sitt arbete. Undertextning är en speciell form av översättning, där det visuella mediet påverkar möjligheterna för en översättare/undertextare att producera sin måltext. Förutom att mediet i sig ställer vissa krav på översättningen, behöver översättaren ta hänsyn till vissa specifika undertextningsnormer.

Jag kommer i föreläsningen att utgå från mitt doktorandprojekt där jag studerar undertextare som arbetat för Sveriges television (cirka 1960 till 2010) och analyserar hur deras unika "röst" tar sig uttryck i översättningar av engelskspråkig fiktionsfilm, inte minst mot bakgrund av rådande undertextningsnormer.

Efter föreläsningen, som slutar ca 15:00, informerar Linus Kollberg från fackförbundet Medietexterna.

Föreläsare: Lars Jämterud, Linköpings universitet

Datum: 2019-12-17

Tid: 13:15 - 16:00

Kategorier: Humaniora, Språk, Forskning

Arrangör: institutionen för språk och litteraturer

Plats: Humanisten,Renströmsgatan 6
C454

Kontaktperson: Elisabeth Bladh

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-10-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?